Pre značne poškodenú cestu vyhlásil OÚ havarijný stav

10.02.2011 Svidník

Svidník 10. februára (TASR) – Pre značne poškodenú vozovku, množstvo hlbokých výtlkov, ktoré komplikujú dopravu na ceste smerom k slovensko-poľskému hraničnému priechodu vo Vyšnom Komárniku, vyhlásil Obvodný úrad vo ...
V stredu (9.2. ) vo večernom spravodajstve o tom informovala televízia Markíza.
Prednosta OÚ Bohumil Kačmár dnes pre TASR povedal, že cesta medzinárodného významu, ktorá je súčasťou siete európskych cestných koridorov, je vo veľmi zlom stave, čo je v mnohých prípadoch príčinou škodových udalostí ale i dopravných nehôd.
Zdôraznil, že spomínaná cesta nie je stavaná na súčasné zaťaženie, denne po nej prechádzajú stovky kamiónov a na kvalitu povrchu vplývajú aj poveternostné podmienky predovšetkým v zimnom období.
Situácia je najhoršia na úseku od obce Hunkovce po odbočku na Krajné Čierno, na čo už niekoľkokrát upozorňovala polícia. Prednosta tvrdí, že ak by museli tento úsek pre kamióny uzavrieť, znamenalo by to pre ne značnú obchádzku a veľké škody pre dopravcov.
Vyhlásenie havarijného stavu by, podľa Kačmára, malo urýchliť procesy pri opravách najhorších častí a odstránenie nebezpečenstva, ktoré tam hrozí.
\"Samozrejme, nepovažujeme to za štandardné riešenie, lebo udržiavanie tejto komunikácie je v kompetencii určených inštitúcií, ale za posledné dva týždne sa tu stalo okolo 10 škodových udalostí, ktoré vyložene súvisia so stavom vozovky, \" uviedol Kačmár. Ďalšie nebezpečenstvo, podľa neho, spôsobuje obchádzanie poškodených výtlkov a vzájomné vyhýbanie sa vozidiel.
\"Tých jám je na ceste plno a stáva sa, že pri manévrovaní s autom sa vodič nemôže sústrediť plne na jazdu, na to, kto ide oproti a opakovane dochádza k nehodám, \" dodal prednosta OÚ.
Na zasadnutí krízového štábu sa v stredu (9.2. ) zúčastnili zástupcovia Slovenskej správy ciest, oblastného strediska Správy a údržby ciest PSK, polícia, hasiči a pracovníci Krajského úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Prešove.
\"Tým, že je vyhlásený havarijný stav, prednosta obvodného úradu môže ukladať úlohy jednotlivým inštitúciám, ktoré sa musia prioritne sústrediť na ich riešenie, \" vysvetľuje Kačmár. Dodal, že prvoradou úlohou je okamžite začať s frézovaním povrchu cesty pri Hunkovciach. Tak budú výtlky plytkejšie a menej nebezpečné. Následne, keď to počasie dovolí, majú cestári na asi 900 metrový úsek položiť nový živičný koberec.
Prednosta konštatoval, že krízový štáb dal za úlohu vypracovať aj analýzu stavu v kritických častiach, aby sa jasne pomenovali všetky príčiny týchto dlhodobých problémov a navrhli spôsoby ich riešenia v krátkodobom i dlhodobom horizonte.
 

Vyberte región